Hoe zilveren sieraden schoon te maken met wetenschap | Populaire wetenschap

2021-11-16 11:05:25 By : Mr. Patrick Wang

Een leuk keukenexperiment dat resulteert in glanzende bling? Eh, ja, alsjeblieft.

Door Sandra Gutiérrez G. | Gepubliceerd 11 april 2021 09:00 uur

Als je je zilveren sieraden niet hebt gezien sinds de pandemie begin vorig jaar toesloeg, is deze waarschijnlijk inmiddels aangetast. Geef jezelf echter niet de schuld: die donkere laag die je favoriete oorbellen of ketting bedekt, is het resultaat van een natuurlijk chemisch proces dat plaatsvindt wanneer sterling zilver wordt blootgesteld aan de lucht. Tot op zekere hoogte is het vermijdbaar en, beter nog, omkeerbaar. 

Met behulp van items die u waarschijnlijk al in uw keuken heeft, kunt u gemakkelijk van die lelijke aanslag afkomen - net op tijd om te pronken met uw sprankelende snuisterijen onder de lente- en zomerzon. 

Puur zilver verkleurt niet snel. Maar voordat u winkels beschuldigt van het verkopen van aluminiumfolie, weet dat sieraden nooit 100 procent zilver zijn. De puurste vorm van dit metaal is veel te zacht en kneedbaar, en elk puur stuk zou na een beetje gebruik uit vorm buigen.

Dit is waar sterling zilver om de hoek komt kijken: het is 92,5 procent puur zilver en 7,5 procent koper, wat het sterker en duurzamer maakt. Als dat nummer bekend voorkomt, is dat omdat het gebruikelijk is om ergens op een sterling zilveren sieraad "925" gegraveerd te vinden om de hoge kwaliteit van het metaal aan te duiden. 

Maar koper is er ook verantwoordelijk voor dat deze legering vatbaarder wordt voor aanslag. Dit gebeurt wanneer zilver in contact komt met zwaveldeeltjes in de lucht en zich daarmee bindt om zilversulfide te produceren. Deze nieuwe samenstelling is zwart en creëert een donkere, niet zo glamoureuze patina over uw zilveren accessoires terwijl deze zich ophoopt.

U kunt schurende methoden gebruiken, zoals tandpasta voor het bleken, om het dunne laagje zilversulfide af te schrapen, maar u loopt het risico uw sieraden te beschadigen. Gebruik in plaats daarvan wetenschap.

1. Bekleed de binnenkant van uw container met aluminiumfolie. Houd de glanzende kant van de folie omhoog. De grootte en het materiaal van uw container maakt niet uit, zolang het maar al uw aangetaste sieraden kan bevatten. Als uw container groot is, gebruik dan twee of meer vellen aluminiumfolie en overlap ze om de hele bodem van de container te bedekken. 

2. Breng het water aan de kook. Haal het dan van het vuur. 

3. Giet een kopje water in de maatbeker of het bekerglas. Voeg dan de baking soda en het zout toe. Roer om te mengen. 

4. Doe je zilveren stukjes in de container en giet de baking soda-oplossing erin. Zorg ervoor dat je sieraden volledig onder water staan ​​en de aluminiumfolie raken (we leggen zo uit waarom).   

5. Laat het zitten totdat het water is afgekoeld. Laat de chemie zijn werk doen en kijk hoe die bubbels opstijgen. 

In de natuur binden elementen zich vaak aan anderen om nieuwe verbindingen te creëren, maar sommige elementen kunnen beter met anderen overweg. Terwijl zwavel zich gemakkelijk hecht aan zilver, houdt het bijvoorbeeld meer van aluminium. Deze "vriendschap" betekent dat wanneer uw aangetaste sieraden de folie raken, er een elektrochemische reactie ontstaat.

Daarin maakt de zwavel in het zilversulfide op je sieraden los en hecht zich aan de aluminiummoleculen in de folie om aluminiumsulfide te creëren. Dit is allemaal mogelijk dankzij een elektrische microstroom tussen de metalen, vergelijkbaar met hoe batterijen elektriciteit produceren. De bubbels die je uit de meest aangetaste spleten van je sieraden ziet komen, zijn koolstofdioxide, een bijproduct van deze reactie. Oh, en de vage, vieze geur of rotte eieren? Dat is zwavel. Het betekent dat het werkt. 

Zonder zwavel wordt de zwarte patina op je sieraden weer zilver, waardoor het aanslagproces wordt omgekeerd en de bling weer terugkomt in je sieraden zonder ze te beschadigen. 

6. Inspecteer uw sieraden en herhaal het proces indien nodig. De watertemperatuur en de aanwezigheid van zout en bakpoeder versnellen het reinigingsproces. Koud water en aluminiumfolie zouden op zich nog steeds resulteren in onaangetaste zilverstukken, maar het kan dagen duren voordat je enig resultaat ziet. Als er nog aanslag achterblijft wanneer het water afkoelt wanneer het water afkoelt, kun je het water opnieuw opwarmen en je stukken weer helemaal onderdompelen. 

7. Als je tevreden bent met de resultaten, maak je het af. Zuiveringszout laat een witte waas achter op je sieraden, dus spoel het af onder de kraan en spoel het onder de kraan als je het uit de oplossing haalt. Daarna drogen en polijsten. Droog en polijst het vervolgens met een microvezeldoek om uw stuk pluisvrij te houden.

Correctie: 14 juni 2021 — Dit verhaal heeft het recept eerder aangepast naar 3/4 kopje zout per gallon water. Het is 1/3 kopje.

Sandra Gutierrez is een Chileense journaliste en associate DIY-redacteur bij PopSci. Ze werkte eerder als redacteur voor MSN.cl en als verslaggever voor het tijdschrift Rolling Stone. Ze is een autodidactische illustrator en een papyofiel in hart en nieren. Als ze geen zuiveringszout op dingen smeert, laat ze haar 10-jarige beagle, Lucas, uit. Neem hier contact op met de auteur.

6 tips om te voorkomen dat de eindejaarsfeesten een totale puinhoop worden.

De wetenschappelijk meest effectieve oefeningen die je met ham kunt doen.

Het is echter aan jou om met meer rock-woordspelingen te komen.

Houd je van wetenschap, technologie en doe-het-zelfprojecten?

Meld u aan om de e-mails van Popular Science te ontvangen en de hoogtepunten te ontvangen.

We nemen deel aan het Amazon Services LLC Associates-programma, een advertentieprogramma voor partners dat is ontworpen om ons een manier te bieden om vergoedingen te verdienen door te linken naar Amazon.com en gelieerde sites. Registratie op of gebruik van deze site betekent acceptatie van onze Servicevoorwaarden.